Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

TRANSFER LISTA CHEFOVA Lockdownu usprkos, ambiciozni restorani angažiraju nove, veoma poznate chefove

galvagno-luciano-san-canzian

Hrvatska restoranska scena neobično je dinamična s obzirom na činjenicu da velik broj restorana ne radi, ili radi sa smanjenim kapacitetom i skraćenim jelovnicima. No, očigledno je da se investitori nadaju brzom završetku epidemije, pa se pripremaju za veliki restoranski boom, jednom kad će se moći normalno raditi.

adsense_content_v3

Jedan od najboljih znakova nove dinamike u hrvatskoj restoranskoj indsutriji svakako je i zagrijavanje tržišta kuhara: čitav niz restorana angažirao je nove poznate chefove. U pojedinim se slučajevima radi o istinskim legendama hrvatske gastronomije. 

Osim toga, počeli su se otvarati novi restorani, ili se očekuje lansiranje projekata koji su pokrenuti prošle godine. Evo pregleda najzanimljivijih događaja na chefovskoj transfer listi, u proljeće 2021.

1. Dino Galvagno u Luciano

galvagno

Jedan od najvažnijih hrvatskih chefova 21. stoljeća odlučio se vratiti na veliku scenu u restoranu Luciano, u luksuznom zapadnoistarskom hotelu San Canzian. Povratak Dina Galvagna zaista je strateško pojačanje za istarsku i hrvatsku gastronomsku industriju. Jedva čekamo probati njegov meni u Lucianu.

2. Hrvoje Zirojević u Dvor

zirojevic-bono-2018

Hrvoje Zirojević jednom od najljepših splitskih restoranskih prostora, Dvoru na Firulama, donosi dodir precizno artikulirane autorske kuhinje. Zirojević će u Dvoru kuhati svoja potpisna jela iz Laganinija, poptu roladica od tune s gusjom jetrom ili tartara s timut paprom i džemom od kapule, ali će sasvim sigurno kreirati i niz novih atrakcija. Dvor bi sa Zirojevićem trebao postati najznačajniji splitski restoran.

3. Matija Bregeš u Baltazar

matija-breges

Ovaj je transfer potpuna senzacija. Gospodin Bregeš lani je napustio Boškinac, s kojim je dobio Michelinovu zvjezdicu, da bi se pridružio tradicijskom zagrebačkom restoranu koji nikad nije imao chefa takvih ambicija i takve biografije. Bregeš počinje raditi u Baltazaru najesen, kad skoro svi restorateri očekuju smirivanje epidemije i uspostavu normalnih radnih uvjeta.

4. Matija Jagić kod Bolfana

matija-jagic

Restoran zagorske vinarije Bolfan angažirao je jednog od najambicioznijih hrvatskih mlađih chefova, koji je dosad kuhao u Hiši Franko s Anom Roš, u Pelegriniju s Rudijem Štefanom i u Brokenshipsu s Tvrtkom Šakotom. Jagić bi u Bolfanu mogao artikulirati prve obrasce zagorske visoke kuhinje.

5. Goran Kočiš, samostalni restoran u Slatini

kocis

Bivši Noelov chef Goran Kočiš na ljeto bi trebao otvoriti svoj prvi samostalni restoran. Ovaj marljivi i strahovito talentirani Slavonac u svom bi lokalnom ambijentu mogao značajno pridonijeti trendu širenja fine dininga kontinentalnom Hrvatskom.

6. Mladen Križanović u Gyotaku

gyotaku-05

Mladen Križanović, čovjek koji je završio Akademiju sushija u Tokiju, radio je u više zagrebačkih azijskih restorana, da bi u novootvorenom sushi baru Gyotaku blizu Kvatrića dobio priliku da samostalno formira jelovnik. Križanović, koji je u Japanu morao naučiti ubijati, čistiti i filirati pedesetak vrsta riba, glavonožaca i rakova, uvjereni je perfekcionist u svakom gastronomskom žanru kojim se bavi. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

TRANSFER LISTA CHEFOVA Lockdownu usprkos, ambiciozni restorani angažiraju nove, veoma poznate chefove

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min